High Level Assembler - Overzicht opcodes; Assist uitbreidingsset E0

De tabel hieronder toont alle gedocumenteerde opcodes in uitbreidingsset E0 voor IBM mainframe processoren. Elke opcode verwijst naar een aparte pagina met meer informatie over de betreffende opcode.

Toegewezen opcodes.

Opmerking:
Realiseert u zich alstublieft dat het aanmaken van de beschrijvingen van alle individuele instructies een onvoltooid proces is. Op dit moment zijn beschrijvingen van de instructies op deze pagina nog niet beschikbaar.

Uitbreidingsset E0 - Assist

De Assist voorziening is ontwikkeld door een universiteit. Het was de bedoeling hiermee de complexiteit van I/O programmering te omzeilen gedurende de lessen. De operaties die voor de Assist voorziening zijn gedefineerd, zijn toegewezen aan ongebruikte opcodes, en de assembler die zij gebruikten was gemodificeerd om deze niet-bestaande opcodes te ondersteunen. Natuurlijk konden de gegenereerde load modules niet draaien op echte mainframe machines. In plaats daarvan werden deze instructies geë muleerd. Ik weet niet of die emulator op andere hardware draaide, of op een mainframe met een ESTAE (fout-afhandeling) routine om de onvermijdelijke S0C1-abends te ondervangen.

Alle cellen in deze tabel worden weergegeven met een iets donkerder achtergrond omdat de gehele uitbreidingsset niet ondersteund wordt - en ook nooit ondersteund werd - door gangbare mainframe hardware en al evenmin door IBM's versie van HLASM. De bijbehorende mnemonics worden weergegeven in schuinschrift.

Alle instructies in deze tabel zijn waarschijnlijk zes bytes lang. De eerste byte heeft altijd de waarde X'E0'. De tweede byte heeft een waarde tusssen X'00' en X'0F' en bepaalt de exacte instructie.

E0 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
  XREAD   XPRNT   XPNCH   XDUMP   XLIMD   XGET   XPUT      

 

Deze site is aangesloten bij WebRing.
Bekijkt u gerust de lijst van mainframe-gerelateerde sites.
Rennende
    Tyrannosaurus Rex Dino's zijn niet dood. Ze zijn gezond en wel en leven in computer-centra overal om ons heen. Zij spreken in tongen en doen wonderbare magie met computers. Pas op voor de dino! En voor het geval u zit te wachten op het definitieve einde van deze dino's: onthoud dat dino's de wereld 155 miljoen jaren hebben geregeerd!
Dino's en andere anachronismen
[ Aanmelden | Ring Overzicht | Willekeurig | << Vorige | Volgende >> ]
 

Hieronder vindt u het logo van onze sponsor en logos van web-standaarden waaraan deze web-pagina voldoet.